Het verhaal van negen generaties
1749
Op 17 mei 1749 duikt de naam “Glaasen Makerije en Verwerije Jasper de Haan” op in de archieven van het Sint Catharinagilde. Oprichter is Jaspar de Haan II (1726-1799).
1762
De Kerkstraat 7 in Eindhoven wordt het onderkomen van het bedrijf. In deze periode nam Jasper II zijn eerste knechten aan. Caspar de Haan en Zonen is hier ruim 200 jaar gevestigd.
1776-1845
Caspar de Haan III. Naast meesterschilder ook kaarsenmaker en handelsman.
1841
Koning Willem I brengt een bezoek aan Eindhoven. In opdracht van het stadsbestuur helpt Caspar de Haan III mee de stad opknappen.
1821-1894
Caspar de Haan IV. Creatief ambachtsman en kunstenaar. Onder zijn leiding wordt het bedrijf naast een schildersbedrijf (glazenmakerij, kaarsenmakerij en klompenhandel) uitgebreid met een groothandel in verven, oliën, vernissen, terpentijn, schildersgereedschappen en een glazenwasserij.
1851-1927
Caspar de Haan V. Ambachtsman, ondernemer pur sang en gemeenteraadslid. Het bedrijf komt tot bloei met Caspar V aan het roer en groeit van vier naar twintig man personeel.
1886
Caspar V en zijn vrouw Maria Peeters (dochter van een teutenfamilie) betrekken het Stratumseind 43 (later café Taveerne). Maria was een echte zakenvrouw, die het bedrijf groot maakte.
1892
Nadat Maria herstelde van een ernstige ziekte, liet Caspar V uit dankbaarheid de vervallen kapel in haar geboortedorp Luyksgestel opnieuw betegelen en onderhouden.
1891
Caspar V bood tijdens een veiling te laag op het oude buxkinfabriekje aan de Emmasingel. Het bod van Gerard Philips was hoger.
1904
Caspar de Haan werd de eerste Eindhovense benzine handelaar. De benzine werd aangevoerd in kisten met elk 6 bussen over het Eindhovens kanaal onder de merknaam Autoline, het latere Shell.
1889-1962
Caspar de Haan VI. Ambachtsman en kunstenaar. Hij wordt in 1927 directeur van Schildersbedrijf Caspar de Haan en Zonen. Broer Sjef de Haan werd door vader en moeder aangewezen om de Haan’s Meyerijsche Glas- en verfhandel (later Sikkens) aan te sturen. Broer Hub de Haan werd hierdoor gepasseerd en startte zijn eigen glashandel. Het bedrijf van Hub floreerde vanuit het bedrijfspand aan de Grote Berg op de groei van Philips en werd later onderdeel van Veromco (Saint Gobain).
1920-1992
Caspar de Haan VII. Energieke netwerker. Trendsetter nieuwe bedrijfsactiviteiten voor gezonde risicospreiding.
1938
Cas VII draait fulltime mee in het bedrijf. In de gezamenlijke bedrijven van de Haan Groep werken meer dan 100 werknemers.
1940
De Duitse troepen vallen Nederland binnen. Cas VII wordt met zijn compagnie ingezet bij de gevechten maar na 5 dagen capituleert Nederland. Cas wordt geïnterneerd in een school aan de Hoefkade in Den Haag en na 4 maanden vrijgelaten.
1944
Tijdens de Eindhovense Bombardementen treft een bom de ‘ladderloods’ aan de Kerkstraat 7. Na de bevrijding draait Caspar de Haan op volle toeren om de stad Eindhoven mee op te bouwen.
1969
Na 200 jaar Kerkstraat verhuist het bedrijf naar de Dillenburgstraat op industrieterrein de Hurk. Cas VII laat het bedrijf enorm groeien en startte een lakspuiterij waar zoon Cas VIII (1949) zijn carrière in 1972 startte.
1949
Caspar de Haan VIII. Betrokken ondernemer met sterke handelsgeest. Gezonde dosis lef met veel hart voor de stad.
1988
Caspar de Haan Schilderbedrijf ontvangt het Predicaat Hofleverancier.
1992
Cas VIII breidt de lakspuiterij uit met een geautomatiseerde Kataforese laklijn. Het bedrijf was inmiddels gespecialiseerd in het coaten van automotive onderdelen o.a. voor het Duitse en Nederlandse leger, de autoindustrie in Europa en verder.
1995
Na het overlijden van Louk van Deurzen vraagt zijn weduwe of Cas VIII het Eindhovense schildersbedrijf wil overnemen. Fred van de Vorst wordt als bedrijfsleider aangenomen om het bedrijf aan te sturen.
1996
Marcel Janssen van Janssen van Bergen schildersbedrijf Venlo (ca. 350 jaar oud) solliciteert als calculator bij Caspar de Haan aangezien hij wil stoppen met zijn onderneming. Tijdens de sollicitatie komen Cas VIII en hij tot overeenkomst voor overname. Dit bedrijf is nu Caspar de Haan Venlo.
1998
Overname Van de Vorst Schilderwerken uit Waalre.
1998
Cas VIII koopt ruim 28.000 m2 grond aan de Meerenakkerweg van gemeente Eindhoven voor de uitbreiding van Maatschappij voor Laktechniek.
2002
Door omstandigheden en pech hebben we faillissement aangevraagd voor de Maatschappij voor Laktechnieken. VDL koopt het bedrijf van de curator en de meeste collega’s behouden hun baan. Caspar de Haan blijft gelukkig bestaan.
2002
Cas IX (1977) loopt stage bij Maatschappij voor Laktechieken en start na het faillissement bij het schildersbedrijf.
2005
Oprichting van afdeling Klein Bouwkundig Onderhoud, onder leiding van collega Albert van de Langenberg. Deze afdeling is uiteindelijk uitgegroeid tot een groot renovatiebedrijf.
2012
Tijdens carnaval is overeenstemming bereikt voor de overname van Moonen Onderhoud & Renovatie uit ’s-Hertogenbosch. Dit bedrijf was tweemaal zo groot als Caspar de Haan en gespecialiseerd in onderhoud en renovatie.
2014
Jochem Verweij is mede-eigenaar van Verweij Building Upgraders (Leerdam). Hij zat bij Cas IX in de klas op de PTH in Eindhoven. Verweij moet faillissement aanvragen waarna Cas IX het bedrijf van de curator koopt. Jochem werkt nog steeds bij Caspar de Haan en is zich helemaal gaan specialiseren in het huidige ERP systeem.
2015
Caspar de Haan sluit zijn eerste resultaatgericht samenwerkingscontract af met woningcorporatie Area in Uden. Dit is de basis van de groei van de verduurzaming bij Caspar de Haan. In 2015 winnen we ook het eerste grote renovatie project in Gestel, bij Woonbedrijf in Eindhoven.
2016
Koster Totaalonderhoud uit Raamsdonksveer gaat failliet. Cas IX koopt het bedrijf van de curator.
In dit jaar transformeert de afdeling Klein Bouwkundig Onderhoud zich tot een volwaardige renovatie afdeling. Met de komst van een aantal belangrijke spelers waar we de huidige renovatie afdeling op hebben kunnen bouwen. Denk hierbij o.a. aan Arie Steijntjes, Ton Linders, John Geris, John Reich, Maarten Jansen, Jurgen van der Steijn en Rob van der Meer.
In dit jaar hebben we als één van de eerste onderhoudsbedrijven het Presentatieladder Sociaal Ondernemen (PSO) behaald.
In dit jaar transformeert de afdeling Klein Bouwkundig Onderhoud zich tot een volwaardige renovatie afdeling. Met de komst van een aantal belangrijke spelers waar we de huidige renovatie afdeling op hebben kunnen bouwen. Denk hierbij o.a. aan Arie Steijntjes, Ton Linders, John Geris, John Reich, Maarten Jansen, Jurgen van der Steijn en Rob van der Meer.
In dit jaar hebben we als één van de eerste onderhoudsbedrijven het Presentatieladder Sociaal Ondernemen (PSO) behaald.
2018
Caspar de Haan onderhoud & renovatie ontwikkelt zijn eerste Nul-op-de-meter concept voor renovatie.
2019
Het bedrijf blijft maar groeien. Door ruimtegebrek op de Meerenakkerweg zijn we verhuisd naar de Hastelweg 218, het voormalige kantoor van Van Straten Bouw.
2022
Caspar de Haan is vergeleken met 2002 ruim 20x groter geworden. Opdrachten zijn steeds groter en complexer. Om krachten te bundelen is de fusie met De Variabele een hele goede zet, het ontstaan van OMDUS is hierdoor een feit. Per 1 juli 2020 neemt Gerard Dinnessen de rol van Cas IX over. Cas schuift door naar OMDUS om dat bedrijf verder uit te bouwen tot een landelijk opererende organisatie in onderhoud en verduurzaming.
2022
Caspar de Haan neemt Rendon over met hulp van OMDUS. Rendon heeft vestigingen in Werkendam, Eindhoven en Voorburg.
2023
Vergouwen Vastgoedzorg uit Breda sluit zich aan bij OMDUS en valt onder de aansturing van Caspar de Haan.
2024
Door verandering, innovatie en aanpassing aan de tand des tijds bestaat Caspar de Haan onderhoud & renovatie dit jaar 275 jaar.